9 de març 2010

Arbres monumentals del Ripollès: els boixos de Viladonja

El boixos de Viladonja

Un dels conjunts d’arbres interessants de la zona de les Llosses son els boixos del cementiri de l’església de Santa Eulàlia de Viladonja.

Viladonja, un antic municipi que des de 1974 forma part de les Llosses, conformava una espai administratiu, amb un territori de froma allargada, que anava des de Corrubí fins Estiula.

Moltes vegades en el cementiris hi ha xipresos, un arbre que a més és un símbol de benvinguda, pel qual és present algunes vegades en els camins que menen a una masia. Ja hem parlat del interès que tenen els xipresos del cementiri de Ripoll, molt segurament més que centenaris.

En aquest cas, la presència d’uns boixos en el cementiri, que formen una petita avinguda, provoquen una petita sorpresa.

El boix és un arbret d’un cinc metres d’alçada. En el cas dels de Viladonja han assolit més altura, però el que més crida l’atenció és el diàmetre del seu tronc.
_____
Imatge: Els boixos del cementiri de Santa Eulàlia de Viladonja amb el caminat cobert que conformen i la corpulència de tronc que exhibeixen alguns dels exemplars.