19 de març 2010

Retirada de Catalunya el 1939 al Ripollès / 3

Un cop aclarida la qüestió de l’abast i força de la bossa de Molló, cal també repassar, sobre la base de documentació, l’avanç franquista a tota la comarca.

El primer lloc de la comarca del que tenim coneixement per la documentació que fou ocupat és, el 6 de Febrer, del lloc de Palmerola, que consta en el sector del front de Berga. Aquesta ocupació del primer municipi de l'actual comarca del Ripollès es realitza en el marc de l’ocupació de la Pobla de Lillet i també de Sant Boi i Sant Agustí de Lluçanès i de l’ermita dels Munts. I en el sector sud del Ripollès es cita el “vértice de Capdevila y Pual [?], pueblos de Viladonja, Las Llosas,...”.
______
Imatge: Plànol amb indicació de l'avanç de les tropes franquistes al Ripollès entre el 5 i el 15 de febrer de 1939.

Amb aquests informació cobra tot el sentit una informació que em va oferir el meu pare, Moisés Llagostera Casals, que era de la lleva a continuació de la del biberó, que explicava que a les acaballes de la guerra, ell que era afiliat a la CNT, va anar a cavar trinxeres al pla de Capdevila, a les Llosses.

L'atac principal de les tropes franquistes provenia de l'oest i no del sud.

L’avenç del dia 7 de febrer sembla molt poca cosa segons el “parte” franquista, malgrat haver-se ocupat Olot: “En el sector de Ripoll se hallan a corta distancia de la población de este nombre y han ocupado extensa zona, en la que están situados los pueblos de Vallespirán [Vallespirans], Alpens, Sora, Oris y otros”.

En un altre paràgraf complementari s’esmenta: “Además de la ciudad de Olot y pueblos citados en el avance del parte se ha ocupado la ciudad de Ripoll, y entre otros muchos pueblos y posiciones: los vértices Puig Catllac [El Catllar] y San Antonio, pueblos y caseríos de la Colonia de Santa María, San Agustín de Llusanes, la Farga, San Quirico de Besora, Montesquiu, Sederra [Saderra], …”.

Durant molt anys s’havia celebrat a Ripoll el 7 de febrer l’alliberament de l’”ejército rojo”. Cal fer notar que l’ocupació de Ripoll és feta per tropes de provenen del Llobregat (sempre s’ha esmentat que els primers ocupants franquistes de Ripoll eren “requetés” i no tropes que pujaven des de la plana de Vic. L’atac al monument del 27 de maig, un monument contra la crueltat dels carlistes (no cal oblidar-ho, sols pot haver-se fet per part de requetés carlistes.

Si l’avenç del dia 7 de febrer sembla poc substanciós, el del dia 8 de febrer de 1939, encara resulta menys important.

El “parte” franquista, que esmenta la captura de Figueras, diu sols aquell 7 de febrer de 1939:

“Además se han ocupado, entre otros muchos, los pueblos de Campdevanol y Ribas de Fresser en el sector de Ripoll, siendo incalculable el botín cogido en esta parte. En la estación de Ripoll hay seis grandes trenes cargados de material con 15 locomotoras y cerca de 200 vagones; y en el trayecto de Ripoll a Ribas en todas las estaciones hay vagones cargados. La fábrica Hispano-Suiza y otras de material de guerra en Ripoll han sido encontradas intactas”.

Aquell mateix dia 8 de febrer va produir-se l’assalt per part del 2on. Tambor moro de Tetuán del conjunt del Collell on eren presoneres unes 400 persones nacionalistes, guardades per una companyia republicana. Qui hagi llegit la novel·la de gran èxit Soldados de Salamina, de Javier Cercas, pot contextualitzar l’acció.

Com explica Reverte, durant “dos horas hay combate, a base de granadas de mano y disparos de fusil y pistola. Algo más de mil soldados moros se enfrentan a los que resultan ser menos de cincuenta republicanos, que en ningún momento hacen gestos de rendición”.

El resultat del combat és molt desigual, segons Reverte:

“…tres heridos de gravedad. Han caído todos los enemigos. Cuarenta y ocho hombres, que han quedado destrozados porque las bombas de mano causan efectos devastadores en recintos cerrados. El capitán ordena que los sepulten en una fosa común; los tienen que llevar en mantas, porque los cuerpos están destrozados. De las pertenencias de los cadáveres se encargan los moros de las dos unidades que han atacado, ante la mirada benevolente de sus oficiales.
Los de la Mehal-la de Tetuán han liberado a 296 mujeres, y a ningún hombre. Los aviadores que estaban prisioneros allí fueron llevados a Barcelona unas semanas antes. Los demás, entre ellos el poeta falangista Rafael Sánchez Mazas, fueron fusilados a pocos cientos de metros del monasterio cuatro días antes de la misión liberadora”.

Si l’alentiment de l’avenç franquista al Ripollès sembla molt clar els dies 7 i 8 de febrer de 1930, el dia següent (9 de febrer de 1939) encara la marxa sembla menys fulgurant al sector ripollès:

Hoy se ha conseguido nuestro victorioso avance en Cataluña, y a las doce horas y quince minutos las tropas españolas llegaron a la frontera francesa.
Se tienen noticias de haberse ocupado San Juan de las Abadesas y otros muchos pueblos y posiciones y de que nuestras columnas han logrado alcanzar gran profundidad.

I a continuació s’esmenta:

“Otras fuerzas, en el sector al Norte de Ripoll, han ocupado los pueblos de Bruguera, Pardinas, Caralps, Santuario de Nuria, habiéndose alcanzado la frontera en este punto, San Pablo de Seguries, San Juan de las Abadesas y Vallfogona de Ripollés, continuando el avance a la hora de dar el parte.
“En Caralps ha sido encontrada una fábrica recién montada de gases lacrimógenos; en Nuria un hospital con heridos rojos, en San Juan de las Abadesas muchas ametralladoras sobre vagón, dos piezas de grueso calibre, una batería antiaérea y vagones con tiendas, prendas y una gran cantidad de municiones de todas clases”.

Estem doncs davant un avenç que sembla molt poc accelerat. Una mostra de que la resistència o la por a un avenç imprudent, que podia malmetre una victòria, que era molt difícil d’escapar-se, va tornar lents dels avanços franquistes fins a la frontera francesa en el sector del Ripollès i, especialment, en la vall de Camprodon.
_____
Imatge: En aquests plànols es veu clarament com l’assalt franquista a la zona ripollesa prové de la zona del Llobregat.